20.10.2011 17:16
Dýňová polévka ( 4 porce)
0,5l zeleninového vývaru nebo 1 kostka zeleninového bujónu
100 g cibule
1 kg dýně nejlépe Hokkaidó
50g olej
100g zakysaná smetana
30 g piniová jádra( nejsou nutná)
sůl
pepř bílý
cukr krystal
kopr
Technologický postup:
Uvaříme si zeleninový vývar z (mrkve, celeru, petržele, cibule a koření) nebo použijeme kostku zeleninového bujónu. Cibuli nakrájíme na jemno a na oleji necháme zesklovatět. Pak přidáme dýňovou dužinu nakrájenou na kostičky a zalijeme bujónem. Povaříme asi 15 minut a pak rozmačkáme nebo rozmixujeme, dochutíme solí, bílým pepřem a cukrem.
Nakonec přidáme pokrájený kopr a zakysanou smetanu. Možno přidat nasucho opražená piniová jádra. Polévka lze podávat i studená.
—————
Zpět