Velikonoční nádivka "hlavička"
½ kg vařené vepřové plece,
¼ kg uzeného vařeného masa,
¼ litru mléka,
7 vajec,
7 rohlíků lze vyměnit za 1 veku ,
miska nasekaných kopřiv a klidně i další jarní bylinky,
sůl,pepř,
tuk na vymazání zapékací nádoby.
Rohlíky nakrájíme na kostičky. Oddělíme žloutky a bílky. Žloutky rozšleháme s mlékem a zalijeme pečivo. Necháme vsáknout. Uvařené maso pokrájíme najemno. Všechny bylinky nasekáme. Kopřivy před přípravou můžete spařit horkou vodou není však podmínkou. Namočené pečivo osolíme, opepříme a vmícháme nakrájené maso a bylinky. Ušleháme tuhý sníh z bílků a vmícháme ho do nádivky. Zapékací nádobu dobře vymažeme tukem, rovnoměrně rozvrstvíme nádivku a v předehřáté troubě 180°C pečeme dozlatova asi 30 - 40 minut.
Hlavička je výborná jak teplá tak studená. Výborná je i bezmasá varianta. Stačí jen přidat více bylinek a čerstvých mladých kopřiv.
—————