Slavnostní

04.11.2014 10:47

Kančí kýta pečená na hřebíčku a špikovaná mrkví podávaná se švestkovou omáčkou a kaštanovým knedlíkem

Kančí kýta špikovaná mrkví

1500g Kančí kýta, 300g mrkev, 100g olej stolní, 100g cibule žlutá, sůl, pepř černý mletý, hřebíček

Kančí kýtu protkneme oloupanou a na špalíky nakrájenou mrkví a několika hřebíčky. Osolíme, opepříme a rozpáleném oleji zprudka opečeme ze všech stran. Přidáme nahrubo nakrájenou cibuli, zalijeme vodou a necháme dusit do měkka v konvektomatu.

Švestková omáčka

500g švestky sušené, 0,5 L červené víno, 100g citron, cukr krystal, skořice celá, badyán, sůl, pepř černý mletý,

Sušené švestky namočíme do červeného vína a necháme nasáknout. Pokud je potřeba lze přidat i teplá voda. Poté je spolu s kouskem citronové kůry, kouskem celé skořice a badyánem vaříme, až jsou švestky rozvařené. Citronovou kůru, skořici a badyán vyjmeme, Přidáme citronovou šťávu, sůl a mletý pepř a je-li potřeba lehce dosladíme. Vše pak důkladně rozmixujeme. Pokud máme výpek z masa přidáme ho do omáčky zlepšíme takto její chuť.

Kaštanový knedlík

1400g bílá veka, 300ml polotučné mléko, 2 vejce, 100g hrubá mouka, 200g kaštany loupané, 30g kudrnka , sůl, muškátový květ

Veku (nejlépe den až dva starou) nakrájíme na větší kostičky a dáme osušit do trouby na pečení na 95°C. Poté přidáme mouku, mléko, žloutky, sůl, muškátový oříšek, nadrobno nasekané kaštany. Vše zlehka promícháme, těsto by mělo být tuhé. Petrželovou nať omyjeme, osušíme, drobně posekáme a zamícháme ji do směsi. Z bílků vyšleháme sníh a přidáme ho do směsi. Vše už jen zlehka promícháme. Tuto směs si rozprostřeme potravinářskou fólii a uděláme z ní váleček, který dobře zabalíme. Vaříme v páře cca 20-25 minut. Uvařený knedlík vyndáme, rozbalíme z potravinářské folie a nakrájíme.