ZDRAVÍ A JÍDLO

12.11.2014 12:28

Pohanka jak známo je "zázračný všelék",

který příznivě ovlivňuje například problémy s křečovými žilami,uklidňuje žaludeční a dvanáctníkové 

vředy, regeneruje jaterní buňky, snižuje riziko trombózy, infarktu, mozkové mrtvice a mnohé další.

Pohankové karbanátky s houbami

250g pohanky, 150g čerstvé nebo 20g sušené houby, špaldová, žitná nebo pšeničné mouky, 2 vejce,  1 cibuli, 2 stroužky česneku. 50g strouhanka, 200ml olej, majoránka, sůl, pepř černý mletý

Pohanku uvaříme. Čerstvé houby pokrájíme a na cibulce osmahneme. Pokud máme sušené houby nejdříve je povaříme ve vodě, pak z nich vymačkáme přebytečnou vodu a také je osmahneme na najemno nakrájené cibulce. Houby smícháme s uvařenou pohankou. Osolíme, opepříme, přidáme vejce, prolisovaný česnek, majoránku a mouku. Tvoříme placky, obalujeme ve strouhance a smažíme. Houby lze nahradit například strouhaným sýrem nebo zelím. Vhodné kombinovace je třeba se zeleninovým nebo listovým salátem.